Doštitne žlijezde igraju ključnu ulogu u regulaciji razine kalcija u organizmu putem proizvodnje paratireoidnog hormona (PTH). Ovaj hormon povećava razinu kalcija u krvi djelovanjem na tri glavna načina:

  1. Mobilizacija kalcija iz kostiju – PTH potiče stanice koje razgrađuju kost (osteoklasti) da oslobode kalcij iz koštanog tkiva u krvotok.
  2. Povećanje apsorpcije kalcija u crijevima – PTH pojačava apsorpciju kalcija putem vitamina D.
  3. Smanjenje izlučivanja kalcija putem bubrega – PTH smanjuje izlučivanje kalcija urinom.

Ako dođe do poremećaja u radu doštitnih žlijezda, kao što je hiperparatireoidizam, može doći do prekomjerne proizvodnje PTH, što ima nekoliko direktnih posljedica na kosti. Visoka razina PTH može dovesti do pretjerane resorpcije kostiju, smanjujući koštanu masu i povećavajući rizik od osteoporoze. Kosti postaju slabije i sklonije prijelomima, jer se kalcij iz njih kontinuirano oslobađa u krv.

S druge strane, kod hipoparatireoidizma dolazi do smanjenja ili nedostatka PTH, što može izazvati nisku razinu kalcija u krvi. Iako ovo stanje ne uzrokuje izravno osteoporozu, dugotrajan manjak kalcija može utjecati na mineralizaciju kostiju, čime se smanjuje čvrstoća kostiju i dolazi do poremećaja u strukturi kostiju.

Liječenje poremećaja doštitnih žlijezda i njihov utjecaj na kosti:

  1. Liječenje hiperparatireoidizma:
    • Kirurško uklanjanje doštitnih žlijezda je najčešći tretman za primarni hiperparatireoidizam. U većini slučajeva, uklanjanje jedne ili više prekomjerno aktivnih žlijezda može pomoći u normalizaciji razine kalcija i spriječiti daljnje oštećenje kostiju.
    • Lijekovi poput bisfosfonata mogu se koristiti za usporavanje gubitka koštane mase i smanjenje rizika od prijeloma.
    • Hidratacija i kontrola kalcija – Važno je unositi dovoljno tekućine kako bi se smanjio rizik od bubrežnih kamenaca, a razina kalcija mora se pratiti i regulirati.
  2. Liječenje hipoparatireoidizma:
    • Nadoknada kalcija i vitamina D – Osobe s hipoparatireoidizmom često trebaju suplementaciju kalcija i aktivnih oblika vitamina D (kalcitriol) kako bi održale razinu kalcija u krvi unutar normalnih granica.

Zaključak

Bolesti doštitnih žlijezda, posebno hiperparatireoidizam, imaju značajan utjecaj na zdravlje kostiju i mogu ubrzati razvoj osteoporoze. Povećana resorpcija kostiju zbog prekomjernog izlučivanja PTH smanjuje koštanu masu i povećava rizik od prijeloma. Pravovremena dijagnoza i liječenje ovih poremećaja ključni su za sprječavanje osteoporoze i očuvanje zdravlja kostiju.

 

Doc. dr. sc. Krešimir Gršić

Leave a reply